Svømmehalskemikalier kan øge risikoen for kræft

I en nyligt undersøgelse har forskere fundet biomarkører for cancer hos personer, som svømmede i bare 40 minutter i svømmehaller med klorvand. Alligevel er de positive effekter ved svømning i overvægt, og eksperterne siger det ikke bør afskrække dig fra at svømme. Der blev fundet 100 kemiske biprodukter af klor i studiet af en offentlig pool i Barcelona. Nogle af kemikalierne var giftige og andre havde aldrig fundet før i svømmehalsanalyser. Der er dog meget langt fra en enkelt undersøgelse til en konstatering af en forbindelse mellem svømning og kræftrisiko.
Fælles for de fundne nedbrydningsprodukter var, art de stammer fra tilsætningen af chlor i svømmehallerne. Ved overchlorering og manglende styring (hvilket typisk opleves i private badebassiner, og pools, samt udendørs offentlige swimming pools, hvor der bare pøses på med chlor), samt dårligt hygiejnekontrol, vil mængden af de uønskede nedbrydningsprodukter være markant større. Det er også tilstedeværelsen af disse (bredt kaldet ‘bundet chlor’), der giver røde, sviende øjne. Så undersøgelsen er en anbefaling til at benyttede svømmehaller med styr på vandkvaliteten!

Læs mere her